top of page

Uzmanlara Göre 2024’te İhtiyacınız Olacak 10 Ürün Yönetimi Becerisi

  • Writer: İbrahim Aydoğdu
    İbrahim Aydoğdu
  • Oct 4, 2024
  • 3 min read

Ürün yönetim becerisi ile 2024 senesinde birçok işletme, ihtiyaç duyacağı alanlara sahip olacak. İşte en önemli beceriler!2024 senesinde her seneyi geride bırakacak farklılıklar ortaya çıkacaktır. Ürün denetçileri her aşamada planlama yaparak ilerlemelidir. Fikir ortaya çıkma aşamasından itibaren hayata geçme ve sonrasında müşteri memnuniyetini ölçme aşamalarına kadar dikkatle ilerlemelidir.

Tüm iş stratejilerini yönetim sırasında hedeflenen amaçlar ile uyumluluğunu ölçerler. İşletmelerin bu aşamalar içerisinde iyi bir ürün yönetimine ihtiyacı vardır. Kötü bir yönetim tüm başarıya olumsuz etkiler sunar.

Ürün Yönetimi Becerileri Nelerdir?

Ürün yönetim becerileri dendiğinde akla gelen birtakım süreçler yer alır ve bu süreçler aşama aşama ilerler. Ürün yönetim becerisi; bağlı olunan ekibi canlı ve kararlı tutmak, ürün büyümesini sağlamak ve yeniliklere açık olarak ekibi de teşvik etmeyi kapsar.

Geniş bir yetenek topluluğu ve gereksinimler beceri içerisinde yer alır. PM düşünceye sahip, eleştirel yapılı ve büyük bir lider görüşlü ürün yöneticisi şirket için çok önemli bir departmandır. Her işletme ürün yöneticisinden farklı taleplerde bulunabilir ve gidilen, çalışılan işletmeye göre ayak uydurmak da gerekir.

Beceriler ayak uydurmaya bağlı olarak gidilen şirkete göre değişiklik gösterir. Bu tanımın ardından uzmanlara göre oluşan bakış açısına da bir göz atalım. Önceliklendirme ve iletişim, uzmanlara göre bir PM’de yer alması gereken en önemli gereksinimdir. Teknik yönden de yeterli olmak bu alanda çalışanın mutlu olmasını sağlar.


10 Ürün Yönetimi Becerisi
10 Ürün Yönetimi Becerisi

10 Ürün Yönetimi Becerisi

10 ürün yönetim görevi ve becerisi ile tanışarak daha profesyonel ve donanımlı bir yönetici olabilirsiniz. İşte en önemli 10 beceri!

1- Stratejik Düşünme

Stratejik düşünme planlı ilerlemeye de olanak sağlar. Ve planlı yapılan hedeflere uygun her çalışma sonucunda başarıyı getirir. Bu başarı ister kısa vadeli isterse de uzun vadeli bir şekilde gelsin mutlaka ulaşır.

Yöneticilerin büyük resmi görmesi için stratejik düşünme becerisine sahip olması gerekir. Çünkü büyük resmi görmek bir sonraki aşamada oluşacak tehlikelere karşı önlemler almayı sağlar.

2- Müşteri Empatisi

Müşteri ile kurulan iletişim kadar önemli bir hususu yoktur. Bu iletişim en çok müşteri hizmetleri departmanı için önem taşır. Fakat ürün üretim yönetiminde de mutlak bir empati kurmak gerekir. Müşteri empatisi ile karşı tarafa uygun ve uyumlu bir üretim skalası oluşturulabilir.

Bu sebeple ürün yönetiminde mutlaka empatiye yer verilmelidir. Üretilecek olan ürün fikir aşamasından itibaren son aşamaya kadar kullanıcının kullanımına ve isteklerine uygun ilerleme kaydetmelidir.

3- Araştırma Yetenekleri

Araştırma yapmak özellikle ürün, fikir sırasındayken önemlidir. Pazara bağlı olmak ve yeterli bilgi topluluğuna sahip olmak üretimden sonra satışlarda da çıkacak sorunlara karşı önlem sağlar. Ürün yönetim bölümünde yer alan çalışanlar mutlaka yeterli araştırmayı yapmalıdırlar.

Pazarlama aşamasında birçok sorun ortaya çıkıyorsa bilinmelidir ki yeterli araştırma zamanında yapılmamıştır. Pazara hâkim olmak, pazara yönelik ürün üretmeye teşvik eder. Yeterli araştırma yapılmadan katılım sağlanması ürünün pazarda tutunamamasını sağlar.

4- Problem Çözme Yetenekleri

Ürün yönetiminde fikir üretmek ve üretime geçmek kadar, yol boyunca ortaya çıkacak sorunlara karşın çözümler geliştirmek de önemlidir. Problem çözmek yönetimi gerçekleştirmekten daha önem taşıyan bir konudur. Becerilerin gelişmesi için bolca pratik yapılmalı ve deneyim kazanılmalıdır.

5- Etkili İletişim

Etkili bir iletişim kurmak hem firma dışı hem de firma içi faaliyetler için gereklidir. Sağlıksız bir iletişim ile ne hedefe yönelik sonuç almak mümkündür ne de satışlarda başarı dolu rekorlar almak mümkündür.

Etkili iletişim ile ekibe hedef analizleri ve stratejiler başarılı bir şekilde aktarılır. Böylece görevler doğru bir şekilde anlaşılır ve kısa sürede yerine getirilir.

6- Önceliklendirme

Ürün yönetim becerisi içerisinde yer alan önceliklendirme, birçok fikir topluluğu arasında bir sıralama yapmanız için önemlidir. İşletme içerisinde yer alan birçok kişi sizden fikirleriniz üzerinde yoğunlaşmanızı isteyecektir.

Fakat fikir topluluğunda bu durum zorlu bir hal de alabilir. Ürün yöneticisi her insandan fikir alır ve bu fikirlerin hepsi de hayata geçmez. Bu aşamada öncelikli davranılması gerekir.

7- Analitik Düşünme

Analitik düşünme ile doğru bir ürün yönetim becerisi kazanabilirsiniz. Veri analizi yapmak ve buna göre bir stratejik plan uygulamak ürün yönetimin en önemli parçasıdır. Toplanan verilerin doğru bir yorumlama ile sonuçlanması ancak iyi bir ürün yönetimi tarafından yapılır. Bu aşamada mevcutta bulunan her verinin değil yalnızca en önemli verilerin incelenmesi gerekir.

8- İş Zekası

İş zekâsı artık her firma ve işletme içerisinde önemli bir yerde bulunur. İş zekâsı kullanımı ile sene sonu raporları daha başarılı bir şekilde sonuç alır. İş durumunu analiz ederek olumlu sonuçlar verecek doğru kararlar almak iş zekâsı ile mümkün olur. Ürün yönetim becerileri içerisine iş zekâsı mutlaka eklenmelidir.

9- Proje Yönetimi

Ürün yönetim becerisi içerisinde yer alan bir diğer madde ise proje yönetimidir. Projelerin iyi planlanması ve yönetilmesi yönetim tarafından gerçekleşir. Plan aşamasında ekip çalışanlarını uygun bir şekilde görevlendirmek de çok önemlidir. Ürünlerin zamanında teslim edilmesi ve müşteriyi memnun etmesi doğru proje yönetimi ile mümkün olur.

10- Zaman Yönetimi

Ürün ile alakalı birçok proje bulunur fakat bu konumda ürün yöneticisi en doğru projeleri zamanı doğru yöneterek hayata geçirmelidir. Her projenin üzerinde yoğunlaşmak mümkün değildir.

Bunun yerine en mantıklı ve verimli projeler seçilmelidir ve buna göre bir zaman ayrımı sağlanmalıdır. Zamanı doğru yöneterek zamandan tasarruf etmek şirket için önem taşır.


 
 
 

Comments


bottom of page